Pajeri nenas mudah dan sedap
Pajeri Nenas
Bahan A
1 biji nenas, potong kecil (perap dg sedikit gula)
Santan secukupnya
4 sudu besar minyak
2 sudu besar gula / ½ ketul gula melaka
2 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa
Bahan B – bahan kisar/tumbuk halus
1 inci halia
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar udang kering
Bahan C
Kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga
3 sudu besar rempah kari ( digaul dengan sedikit air)
Cara cara:
Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk, kulit kayu manis, bunga lawang & buah pelaga hingga wangi.
Masukkan rempah kari yang digaul dengan air. Goreng hingga pecah minyak.
Masukkan santan dan garam serta gula.
Masukkan nenas.
Masukkan kerisik.
Masak hingga kuah pekat dan naik minyak.
Sedia untuk dihidang.
Bahan A
1 biji nenas, potong kecil (perap dg sedikit gula)
Santan secukupnya
4 sudu besar minyak
2 sudu besar gula / ½ ketul gula melaka
2 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa
Bahan B – bahan kisar/tumbuk halus
1 inci halia
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar udang kering
Bahan C
Kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga
3 sudu besar rempah kari ( digaul dengan sedikit air)
Cara cara:
Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk, kulit kayu manis, bunga lawang & buah pelaga hingga wangi.
Masukkan rempah kari yang digaul dengan air. Goreng hingga pecah minyak.
Masukkan santan dan garam serta gula.
Masukkan nenas.
Masukkan kerisik.
Masak hingga kuah pekat dan naik minyak.
Sedia untuk dihidang.
Ulasan
Catat Ulasan