Dalca sayur ringkas dan sedap
Dalca Sayur.
Bahan A
1 cawan kacang dal (Direndam selama 1 jam & rebus sehingga empuk)
Bahan B
3 biji ubi kentang
1 biji terung bulat
5 batang kacang panjang
½ biji lobak merah
3 biji cili hijau
2 biji tomato
1 biji mangga muda*optional
2 cawan air
1 sudu teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Bahan C (Tumisan)
3 sudu makan minyak masak
4 biji bawang merah (Dihiris)
3 ulas bawang putih (Dihiris)
1 inci halia (Dihiris)
5 tangkai cili kering (Dipotong pendek)
1 sudu makan halba campur
5 tangkai daun kari
1 batang serai
1 helai daun pandan
1 cawan santan pekat
Cara memasak:
Rebuskan bahan B dalam periuk sehingga separuh empuk.
Sementara itu, panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumiskan bahan C sehingga naik bau wangi.
Padamkan api kuali dan masukkan bahan C yang sudah di tumis ke dalam periuk rebusan sayur tadi.
Masukkan juga kacang dhal yang sudah direbus empuk dan biarkan masak sehingga bahan B lembut.
Masukkan santan pekat dan biarkan seketika.
Kacau sedikit dan sedia untuk dihidang.
Bahan A
1 cawan kacang dal (Direndam selama 1 jam & rebus sehingga empuk)
Bahan B
3 biji ubi kentang
1 biji terung bulat
5 batang kacang panjang
½ biji lobak merah
3 biji cili hijau
2 biji tomato
1 biji mangga muda*optional
2 cawan air
1 sudu teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Bahan C (Tumisan)
3 sudu makan minyak masak
4 biji bawang merah (Dihiris)
3 ulas bawang putih (Dihiris)
1 inci halia (Dihiris)
5 tangkai cili kering (Dipotong pendek)
1 sudu makan halba campur
5 tangkai daun kari
1 batang serai
1 helai daun pandan
1 cawan santan pekat
Cara memasak:
Rebuskan bahan B dalam periuk sehingga separuh empuk.
Sementara itu, panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumiskan bahan C sehingga naik bau wangi.
Padamkan api kuali dan masukkan bahan C yang sudah di tumis ke dalam periuk rebusan sayur tadi.
Masukkan juga kacang dhal yang sudah direbus empuk dan biarkan masak sehingga bahan B lembut.
Masukkan santan pekat dan biarkan seketika.
Kacau sedikit dan sedia untuk dihidang.
Ulasan
Catat Ulasan